Diplomerad eller certifierad coach?

”Diplomerad coach”, ”Certifierad coach”, eller enbart ”Coach” – vad är egentligen skillnaden?

Först och främst: ”coach” kan vem som helst kalla sig. Fotbollstränaren, handläggaren, bidragsutbetalaren. Att någon är coach behöver inte betyda just någonting. Tiffany Persson från Staffanstorp är coach.

Det är dock skillnad på coach och coach.

International Coach Federation, ICF, är det globala branschorganet för coacher. De ackrediterar coachutbildningar och coacherna som är medlemmar förbinder sig bland annat att följa vissa etiska riktlinjer.

Men de har olika nivåer och det är lätt att bli förvirrad av begreppen; låt mig försöka reda ut dem.

Modellen är en stigande kompetensskala:

  • en diplomerad coach har utbildning men inte tillräckligt med praktik för att bli certifierad,
  • certifierade coacher finns i tre stigande nivåer: ACC, PCC och MCC.

Diplomerade coacher – som exempelvis jag, för närvarande – är de som har godkänts på en utbildning som uppfyller ICF:s utbildningskrav för certifiering (minst 60 timmar utbildning), men har inte tillräckligt mycket coachpraktik för att kunna certifiera sig.

Man kan slarvigt säga att en diplomerad coach är utbildad men oerfaren. Det stämmer dock inte riktigt, eftersom det är långt ifrån alla diplomerade coacher som väljer att certifiera sig även om de samlat tillräckligt med praktisk erfarenhet (dvs 100 timmar klientcoachning).

En certifierad coach har utöver utbildningen genomfört ett dokumenterat antal timmar klientcoaching och mentorcoaching (med en högre certifierad coach) och  har blivit godkänd på ett skriftligt prov.

ICF certifierar coacher i tre nivåer:

  • ACC – ICF Associate Certified Coach – är den första nivån av certifiering (kraven inkluderar 60 h utbildning, 100 h klientcoachning),
  • PCC – ICF Professional Certified Coach – är den andra nivån (kraven inkluderar 125 h utbildning, 500 h klientcoachning),
  • MCC – ICF Master Certified Coach – är den tredje och högsta nivån (kraven inkluderar 200 h utbildning, 2.500 h klientcoachning).

Så för att kunna ta steget från diplomering till certifiering handlar det framför allt om att få praktisk erfarenhet genom arbete med klienter.

Det är där jag befinner mig just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *